’22-’26 – 3. Economie

Voor ons is economie circulaire economie.

Een circulaire economie betekent een systeem waarin grondstoffen volledig hergebruikt worden. Uiterlijk in 2050 is de economie in Etten-Leur circulair (landelijk klimaatakkoord). De grondstoffencirkel wordt lokaal en regionaal gesloten. De gemeente zet zich blijvend in voor duurzame productie. Verspilling van grondstoffen wordt tegengegaan door hergebruik. Dat kan bijvoorbeeld ook door reststromen van bedrijven te laten hergebruiken door andere bedrijven.

De circulaire economie biedt ons nieuwe mogelijkheden en een nieuwe arbeidsmarkt. Onze gemeente wordt thuishaven voor een nieuwe generatie groene ondernemers die met hun innovaties een bijdrage leveren aan een duurzamere wereld. We willen startende groene ondernemers aan de gemeente binden. Dat doen we door een broedplaats te bieden, waar ze ondersteund worden, van elkaar kunnen leren en kennis kunnen delen.

Een groene economie is de basis voor een gezonde toekomst voor ons allemaal. De gemeenten in de regio werken daarbij samen. Bedrijventerreinen beconcurreren elkaar niet, maar vullen elkaar aan wat betreft producten en diensten. Nieuwe bedrijven die zich in Etten-Leur vestigen moeten bijdragen aan een duurzame gemeente.

Gemeentelijke aanbestedingen moeten voldoen aan een groen kader, waarin we van ondernemers verwachten dat ze zich inspannen voor een verbetering van het milieu. Dit groene kader weegt voor ons zwaarder dan de laagste prijs. De deelnemende bedrijven moeten bijvoorbeeld aantoonbaar verantwoord omgaan met materialen en afval. Nieuwe gebouwen worden standaard voorzien van een grondstoffenpaspoort, waarin staat welke grondstoffen zijn gebruikt. Zo kunnen deze effectiever worden teruggewonnen wanneer het gebouw afgebroken moet worden.

De gemeente stimuleert samenwerking tussen onderwijsinstellingen en bedrijven die actief werken aan een duurzame economie. We sluiten hiervoor aan bij de regionale initiatieven.