Kandidaten ’22-’26

Djuna Maes

“It always seems impossible until it’s done” – Nelson Mandela

Dat is mijn belangrijkste drijfveer in het leven. Ik geloof in de noodzaak en de mogelijkheid om daadwerkelijk dingen te veranderen in Etten-Leur. Ik denk namelijk dat onze gemeente daar klaar voor is. Om keuzes te gaan maken die mens en milieu, het klimaat, de gezondheid en de leefomgeving van de inwoners, vooropstellen.

Ik wil me, samen met deze geweldige groep gemotiveerde en kundige mensen, inzetten om fundamentele veranderingen te verwezenlijken. Op het gebied van inclusie, gelijkheid en klimaat.

Wij samen staan voor enorme uitdagingen, bijvoorbeeld op het gebied van wonen: hoe kan het zijn dat jongeren geen starterswoning kunnen betrekken en mensen na 10 jaar op een wachtlijst nog altijd naast het net vissen voor een sociale huurwoning? En hoe kan het zijn dat er nog steeds verduurzamings-initiatieven door de meerderheid van de partijen in de raad, worden afgeschoten onder het mom van ’te duur’ of ‘niet nodig’.
Hoe kan het dat in Etten-Leur, waar ik ben opgegroeid en me thuis voel, nog steeds kansenongelijkheid bestaat?

Ik wil aan mijn pleegdochter laten zien dat het de moeite waard is om onverschrokken voor een hoger doel op te komen, om ergens voor te staan en geen angst te voelen als het aankomt op het strijden voor je idealen.

Daarom mijn oproep aan iedereen: laten we moedig zijn en samen deze prangende vraagstukken oplossen!
De toekomst roept ons. Ik geloof erin. Samen sterk, voor jou!

Hans Wierema

Hans is geboren in Rotterdam (1960), is getrouwd en vader van drie kinderen. Hans heeft aan de HEAO Breda Commerciële Economie gestudeerd en is gespecialiseerd in Industriële Marketing. Hij is o.a. als interim-wethouder verantwoordelijk geweest voor de portefeuille Sociale zaken. Hij vervult verschillende functies bij lokale verenigingen en komt op verschillende manieren op voor de belangen van onze inwoners. Onmisbaar in Etten-Leur is hij dus zeker weten!

Wat zijn mijn drijfveren om in de raad plaats te nemen? In eerste plaats wil ik altijd graag alles weten over wat er speelt in de gemeente. Dat ik op deze manier ook nog iets kan betekenen voor onze lokale gemeenschap, maakt het raadslidmaatschap heel aantrekkelijk voor mij. Daarnaast is het heel belangrijk dat dit werk gebeurt en ik vind dat iedereen een bijdrage moet leveren voor de gemeenschap. Voor dit werk ben ik geschikt.

Wat vind ik belangrijke onderwerpen in Etten-Leur? Dat zijn voor mij nog steeds de sociale thema’s: jongeren die in de knel komen en eenzame ouderen. Daarnaast de woningnood voor jongeren, voor starters is voor mij een belangrijk thema. En de infrastructuur in Etten-Leur is een belangrijk speerpunt. Wat ook zeker belangrijke thema’s zijn, voor mij en onze gemeente, zijn klimaatverandering en duurzaamheid. We kunnen het ons gewoonweg niet langer permitteren om daar zo weinig aandacht aan te besteden als tot nu toe gedaan is.

Wat wil ik de komende vier jaar bereiken? Samen met collega’s van GroenLinks gaan wij ons inzetten voor Etten-Leur, voor de inwoners, ondernemers en leden van verenigingen. Om met hen samen het voor elkaar te krijgen dat we solidair naar elkaar zijn, dat we als overheid rechtvaardig opereren naar elkaar, dat we een duurzaam Etten-Leur overdragen naar de volgende generatie, zodat het ook dan nog prettig wonen, werken en leven is in Etten-Leur. Daar ga ik voor.

Dennis Aerts

Mijn naam is Dennis Aerts, 29 jaar, sinds 2018 ben ik gemeenteraadslid namens GroenLinks. Mijn hele leven woon ik al in Etten-Leur en weet daarom ook wat een prachtige gemeente het is. Ik ben opgegroeid op de ‘oude Leur’, zoals we in de volksmond zeggen, met mijn twee oudere zussen.

Na de basisschool, heb ik VMBO gedaan op het Munnikenheide College, om vervolgens mijn MBO diploma te halen. Toen ik daarna via HBO naar de universiteit ging, kreeg ik het studeren pas echt te pakken. Daardoor haalde ik in 2020 uiteindelijk een masterdiploma bestuurskunde aan de Tilburg University. Hoewel dit een lange weg was heb ik er nooit spijt van gehad. Ik heb onderweg veel mensen leren kennen en aan den lijve ondervonden hoe er, zeer onterecht overigens, neergekeken wordt op onze MBO’ers. Dat is iets waar ik mij altijd aan heb geërgerd, want een lager opleidingsniveau betekent zeer zeker geen minder toegevoegde waarde in onze samenleving. Persoonlijk ben ik trots op mijn MBO achtergrond!

Na de universiteit ben ik aan de slag gegaan als beleidsadviseur bij de GGD West-Brabant. In de roerige tijden van Corona mocht ik daar een aantal reguliere taken oppakken, want het is niet alleen Corona wat de klok slaat. Ik ben bij de GGD onder meer sterk betrokken bij de jeugdgezondheidszorg, de basis van onze gezondheid. Meer dan ooit is het nu van belang om ervoor te zorgen dat onze jeugd veilig en gezond opgroeit, want een achterstand in het begin kan problemen opleveren in het latere leven. De gemeente moet hierin absoluut een sterke rol pakken en zou dat ook moeten doen. Daar wil ik me dan ook hard voor maken.

Als gemeenteraadslid heb ik mij de afgelopen jaren onder meer ingezet voor cultuur, gezondheid en de minima.

Ik ben trots op wat we als GroenLinks-fractie in de afgelopen vier jaar hebben bereikt en ik verheug me op de samenwerking met de Partij van de Arbeid. Samen maken we een vuist en zetten we echte stappen op het gebied van gezondheid, milieu, cultuur, onderwijs en nog veel meer!

Simon Jacobs

Hallo! Mijn naam is Simon Jacobs. Ik ben geboren in Tilburg en woon sinds 2004 in Etten-Leur. Sinds 2018 zit ik in de gemeenteraad en houd ik me bezig met thema’s als Wonen, Natuur en Milieu en Financiën. In het dagelijkse leven ben ik projectleider duurzaamheid en energie bij de gemeente Geertruidenberg.

Altijd heb ik het gevoel gehad dat ik iets bij wil dragen aan de maatschappij. Dat kan op vele verschillende manieren. De lokale politiek is daarvoor uitstekend geschikt, omdat ik me op die manier direct kan inzetten voor onze Etten-Leurse gemeenschap. Jaren geleden op de KSE kreeg ik al te horen dat de politiek ‘Etten-Leur zou verbeteren, voor onze kinderen’. Inmiddels zijn we jaren verder en wacht ik nog altijd op die belofte. Dat wachten was ik inmiddels beu, ik vind het tijd om zelf het heft in eigen hand te nemen en me in te zetten voor een gezonde en sociale gemeente waarin iedereen welkom is. Zo hebben we de afgelopen jaren voor elkaar gekregen dat er meer betaalbare koopwoningen bij zijn gekomen dan dat het college eerst wilde, hebben we de huizenmarkt beter beschermd tegen opkopers en belegger en zorgden we ervoor dat er meer sociale en middeldure huur bij werd gebouwd.

Er is nog genoeg te doen. Daarom zet ik mij graag nog een periode in voor Etten-Leur, via de gemeenteraad. Iedereen verdient een veilige en betaalbare woonplaats en daar maak ik mij hard voor.

Gilbert van den Andel

Graag stel ik mijzelf, een ondernemende danser, aan u voor. Ik omschrijf mijzelf als een positief ingestelde en avontuurlijke persoonlijkheid die graag zijn handen uit de mouwen steekt en verandering niet uit de weg gaat. Met de uitspraak: “ik kan het niet” ben je bij mij niet aan het juiste adres. Het is: “ik kan het nog niet!”

Samen met mijn vrouw woon ik vanaf 2017 in onze mooie gemeente. Hiervoor waren wij woonachtig in Breda, waar ik geboren en getogen ben.

In het dagelijks leven werk ik als zelfstandige in de ICT-sector. Hoofdzakelijk adviseer en begeleid ik organisaties om de ICT-afdeling meer pragmatischer in te richten, maar zelf ben ik ook geregeld achter de knoppen of op de werkvloer te vinden om persoonlijke ondersteuning of coaching te geven.

In mijn vrije tijd zijn mijn vrouw en ik veel bezig met het renoveren van onze woning en vormen wij ik een (stijl)danspaar waarbij wij internationaal Nederland vertegenwoordigen op het hoogste niveau.

Ook persoonlijke ontwikkeling krijgt de nodigde aandacht. De kans om jezelf te kunnen ontwikkelen is een groot goed dat ik breed omarm en waar ik anderen ook in probeer te ondersteunen.

Waar sta ik voor?

Een sociale, progressieve en mensgerichte gemeente, waar iedereen zich welkom voelt, waar er ruimte is voor (burger)innovatie, waar de baten en lasten evenredig worden verdeeld, waar er voldoende ruimte is voor de natuur, maar waar vooral de focus ligt op het positief ondersteunen en faciliteren van inwoners en bedrijven om het beste in zichzelf naar boven te halen om op die wijze een gewaardeerde bijdrage kunnen leveren aan onze samenleving.

In mei 2021 ben ik beëdigd als burgerraadslid in de gemeenteraad en sindsdien ben ik bezig mijzelf te ontwikkelen om mijn ambities in de komende raadsperiode als raadslid te kunnen realiseren.

Luciën Gesser

Ik ben Luciën Gesser, geboren in Suriname.

Ik heb tussen 1963 en 1969 in Nederland gewoond en woon intussen weer iets meer dan 19 jaar in Nederland waarvan 18 jaar in Etten-Leur. Ik heb bewust gekozen voor Brabant en ook Etten-Leur. De kleinschaligheid van Etten-Leur en de vriendelijkheid van de inwoners trokken me erg aan.

Ik ben sinds ongeveer twee jaar actief in de politiek als burgerraadslid voor GroenLinks. De onderwerpen waar ik me het meest in verdiep hebben te maken met energie en de energietransitie en woningbouw. Ook armoede, of eigenlijk de verdeling van de welvaart heeft mijn interesse. Zeker sinds ik heb gemerkt dat in het rijke Nederland veel meer armoede heerst dan je op het eerste gezicht zou vermoeden. Dat moet anders! Toch is dat in de gemeenteraad niet het punt waar ik vaak over spreek. Daar hebben we een specialist voor!

Waar wil ik mij hard voor maken?

De energietransitie. Die begint wat mij betreft bij het isoleren van woningen. Wat in je woning blijft hoef je niet te stoken! Verder zag ik graag dat de luchtkwaliteit wordt aangepakt, dat het woonbeleid volledig op de schop gaat zodat er meer woningen gebouwd worden, maar ook meer woningen vrijkomen door slimmere regelgeving.

Waar droom ik nog van?

Behalve van bovenstaande zou ik graag zien dat er een vrijwilligersorganisatie komt in Etten-Leur waar men elkaar helpt om zelf zonnepanelen op eigen dak te leggen voor wie dat wil. Uit eigen ervaring weet ik dat je door de bomen het bos niet meer ziet in deze branche. Dat kan veel makkelijker.

Mijn andere droom is dat er ooit een organisatie van vrijwilligers in Etten-Leur komt die actief op pad gaat om personen die het niet breed hebben te helpen, een beetje zoals het Carter Center in de Verenigde Staten.

Esmeé van Dravik

Ik woon nu iets meer dan een jaar in het mooie Etten-Leur. Een plaats waar ik met open armen ontvangen ben en waar ik iedere dag met alle plezier de deur uit stap. Ik werk al een tijdje bij de Intertoys in ons mooie centrum, waar u mij wellicht al eens achter de kassa heeft zien staan. Hier zie ik hoe veelzijdig de inwoners van Etten-Leur zijn en dat inspireert mij enorm om voor iedereen iets te betekenen en laagdrempelig benaderbaar te zijn. Naast mijn bijbaan studeer ik momenteel Bestuurskunde aan Tilburg University, waar ik leer over het openbaar bestuur. Een studie die goed aansluit bij mijn politieke interesse die ook ten grondslag ligt aan mijn kandidaatschap voor de gemeenteraadsverkiezingen 2022.

In mijn vrije tijd schrijf ik gedichten, draag ik deze voor en lees ik graag. Ook ben ik vaak te vinden in het centrum om een drankje te doen met vrienden of gezellig te winkelen. Met mijn leeftijd zou ik graag een frisse wind zijn in de gemeentepolitiek. Eén die jongeren kan vertegenwoordigen, want dit gebeurt nu te weinig. Ik zou Etten-Leur zo graag toekomstbestendig maken. Een plaats waar jongeren graag blijven wonen, omdat ook zij de pracht ervan inzien zoals ik dit zelf doe. Een plek met ruimte voor natuur en groen waar iedereen zich thuis voelt en een plek die bruist van cultuur en mogelijkheden. Dat is mijn Etten-Leur.

Rob Huijskens

Hallo inwoners van onze mooie gemeente Etten-Leur,

Mijn naam is Rob Huijskens. Ik ben getrouwd met Marjon, heb twee zoons en vier kleinkinderen. Ik ben werkzaam geweest in het Voortgezet Onderwijs en later in de functie van Landelijk onderhandelaar voor de CAO Primair en Voorgezet Onderwijs FNV Onderwijs & Onderzoek. Goede arbeidsvoorwaarden voor het personeel op de werkvloer was inzet en realisatie.

Kenmerken en eigenschappen van mijzelf en benoemd door anderen zijn:

  • Oog en oor voor de ander.
  • Oprecht en integer.
  • Sociaal en meevoelend.
  • Gedreven.

Ik voel mij thuis in ons dorp met en tussen onze burgers. Leeftijd heeft geen grens! Daarom stel ik mij kandidaat voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2022. Ik wil mij inzetten voor oud en jong, met oog voor een fijne leefomgeving, herkennen van ongelijkheid, saamhorigheid, resultaat gedreven en een veilige gemeente voor nu en toekomstige generaties. Oor voor: alle inwoners in onze gemeente Etten-Leur. Door de krachten en kennis te bundelen van GroenLinks en PvdA willen wij werken aan een groene, milieu gezonde en sociale gemeente.

Stem op ons! Zodat wij onze punten uit het verkiezingsprogramma kunnen verwezenlijken.

Jetze van der Ham

Voor mij is politiek niet een rol die je speelt, is raadslid niet een functie die je vervult. Voor mij is politiek de uiting van wie je bent. Dat betekent dat het betoog dat je houdt ook in andere levenskeuzes tot uiting komt. Onze wens om in een energieneutrale woning te willen wonen konden we niet vervullen in Breda. In Etten-Leur vonden we in 2017 een nul-op-de-meter woning in De Streek. In eerste instantie kozen we vooral voor het huis, maar al snel schoten we wortel in Etten-Leur en deden we actief mee bij de IVN, de rugbyclub, de scouting en – natuurlijk – GroenLinks. Toen de gemeenteraad een participatienetwerk Sociaal Domein met grote ambities in het leven riep, was ik enthousiast: ik heb met plezier drie jaar in de procesgroep gezeten. Toen de gemeenteraad de ambities met het participatienetwerk een andere richting gaf, heb ik ervoor gekozen geen tweede termijn beschikbaar te zijn: ik merkte dat mijn oude vraag (luisteren we wel naar de mensen waar we het over hebben?) weer aan de orde kwam. Ik stelde me beschikbaar voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2022.

Vanuit de GroenLinks-fractie in de gemeenteraad van Etten-Leur kan ik mijn visie op deze sturing meegeven in de besluiten die door de raad worden gemaakt. In ons verkiezingsprogramma vertellen we hoe Etten-Leur socialer en groener kan worden. Een thema waar ik de komende raadsperiode graag mee aan het werk ga is de energietransitie. Niet alleen is dit een enorme infrastructurele operatie, het is ook het herverdelingsvraagstuk van kapitaal en inkomen bij uitstek van onze generatie. Ook uw CV-ketel moet de deur uit, maar wie gaat dat betalen? Hoe gaan we om met situaties die niet rendabel zijn – en hoe houden we mobiliteit betaalbaar terwijl we overstappen op nieuwe techniek? We hebben een enorme klus te klaren. De gemeenteraad heeft een grote uitdaging om dit samen met de inwoners in banen te leiden. Ik lever daar graag mijn bijdrage aan met mijn visie, kennis en ervaring. Tijd om aan de slag te gaan!

Fernon Gentle

Mijn naam is Fernon Gentle en ik woon al bijna vier jaar met veel plezier in Etten-Leur. Ik heb het grootste gedeelte van mijn leven in Breda gewoond, maar ben geboren in Suriname. Doordeweeks werk ik op de Hogeschool van Rotterdam, waarbij ik studenten met verschillende problemen tijdens hun studie begeleid. Hoewel ik van de reuring van de grote stad kan genieten, ben ik altijd blij wanneer ik weer thuis kom in Etten-Leur bij mijn partner en bonuskind. Mijn rust vind ik terug in Brabant. Het is hier werkelijk warmer en gezelliger!

Wat ik heb gemerkt, is dat de mensen hier in de gemeente vriendelijk zijn en erg behulpzaam. Ik heb me altijd welkom gevoeld wanneer ik ergens nieuw kwam. Toch zou ik graag willen dat de inwoners meer met de gemeente en elkaar betrokken raken. “Buurman zullen we samen het onkruid uit de tuinen halen”, of “Mevrouw bent u nog steeds slecht ter been, kan ik boodschappen voor u halen”, of “Meneer ik ben van plan om iets lekkers te maken vanavond, zullen we samen koken en eten. Dat is leuker dan in uw eentje!”.

Wat me ook leuk lijkt is als mensen meer in connectie gaan staan met de natuur. Dat we niet alleen onze huizen en buurten verduurzamen, maar dat mensen ook betrokken raken om de natuur en omgeving te verbeteren en schoon te houden. Dat het normaal wordt om weer bomen en struiken te planten, of net als in Suriname of vroeger in Nederland, onze eigen groenten en fruit kweken. Dat kan in onze tuinen of in gemeenschappelijke moestuintjes. We hebben zo’n mooie groene gemeente en daarom zullen we samen ons best moeten doen om dat te behouden.

Dit zijn voorbeelden die we gelukkig al wel hier en daar zien, maar ik zou het graag vaker willen zien. Er zijn genoeg goede ideeën en ik zou die initiatieven graag willen ondersteunen om het eventueel georganiseerder of op elk andere manier beter te maken. Vooral in deze tijden wanneer meer mensen getroffen zijn door financiële, fysieke en of mentale problemen, kunnen we elkaars hulp goed gebruiken!