’22-’26 – 1. Veiligheid

In onze gemeente moeten inwoners zich niet alleen veilig voelen, maar ook zo veilig mogelijk zijn. Hoe veiliger het er is, hoe minder onveilig mensen zich kunnen gaan voelen.

Drugs
Verslaving voorkomen is beter dan genezen. We zetten waar mogelijk in op voorkomen van het gebruik van alcohol en softdrugs onder jongeren. We willen verslaving, ook game- en gokverslaving, zo vroeg mogelijk herkennen en in kaart brengen. Er zijn in Nederland goede resultaten behaald met het IJslandse model. Dat houdt in dat lokale data over de gezondheid van jongeren en over beschermende en risicofactoren het uitgangspunt zijn bij gemeentelijk jeugdbeleid. Maar de gemeente kan en doet het niet alleen bij deze werkwijze. Scholen, ouders, jongerenwerk, sportclubs en andere lokale partners denken mee en werken mee. Het Trimbos Instituut biedt gemeenten die hiermee aan de slag willen de mogelijkheid deel te nemen aan een traject. Wij willen dat onze gemeente hieraan gaat deelnemen zodra de mogelijkheid er is.

Vaak gaat verslaving samen met psychische problemen en eenzaamheid. Daarom is het belangrijk bij behandeling niet alleen naar de verslaving te kijken. Een verslaafde zal zelf meestal geen hulp vragen. Dat doet de omgeving vaak wel. Wij willen dat de gemeente eerder signalen van verslaving oppakt en actie onderneemt.

De coffeeshop blijft open en mag geen overlast voor de omgeving veroorzaken. Overleg tussen handhavers, leiding van de coffeeshop en bewoners leidt tot een leefbare en veilige situatie voor buurtbewoners en klanten.

Handhaving en buurtpreventie
De zorg voor veiligheid in de gemeenten is verschoven van de politie naar buurtpreventie, toezichthouders en buitengewone opsporingsambtenaren. Buurtpreventie wordt voortgezet en gestimuleerd. Goede inrichting van het openbaar gebied en goede verlichting van brandgangen en wegen zorgt voor het tegengaan van vandalisme en criminaliteit. Over een effectieve aanpak van onveilige plaatsen wordt overlegd met bewoners, instellingen en bedrijven.

Er komt meer inzet van Boa’s. Zij treden zowel preventief als handhavend op. De Boa’s gaan actiever contact zoeken met de bewoners en bezoekers. Zij zijn ook ’s avonds en zo nodig in het weekend inzetbaar. We zijn tegen maatregelen die ingrijpen in de privésfeer, zoals preventief fouilleren, en we gaan terughoudend om met ophangen van camera’s. Cameratoezicht wordt alleen toegestaan als het noodzakelijk is voor goede handhaving, de privacyregelgeving is leidend.

Vuurwerk
Tijdens de jaarwisseling staat veiligheid hoog in het vaandel. We zijn voorstander van centraal georganiseerd vuurwerk. De gemeente beperkt de schadelijke effecten en overlast van vuurwerk, bijvoorbeeld door vuurwerkvrije zones aan te wijzen.

Ondermijning
Criminelen maken gebruik van diensten van de bovenwereld en beïnvloeden zo onze democratie en samenleving. Hierdoor raken normen vervaagd en neemt het gevoel van veiligheid en leefbaarheid af. Het is dus belangrijk alert te blijven op elke (nieuwe) vorm van ondermijning en goed te overleggen over voorkomen en aanpak ervan.