’22-’26 – 0. Bestuur en ondersteuning

Etten-Leur is een zelfstandige gemeente en dat willen we zo houden. De gemeente staat daardoor dicht bij de inwoners en kan meer voor hen betekenen.

Betrouwbare gemeente
Inwoners moeten op hun gemeente kunnen bouwen. De gemeente dient daarvoor duidelijk en consequent te zijn in haar handelen. Iedere inwoner heeft het recht op gelijke behandeling door de gemeente en moet ook kunnen vertrouwen op de vanzelfsprekendheid van deze behandeling.

Daarnaast communiceert de gemeente met de inwoners op tijd en op de juiste manier over wijzigingen van beleid en wetgeving. Daarmee voorkomt de gemeente onduidelijkheid bij haar inwoners. Door zich op te stellen als een overheid waarop gebouwd kan worden, bevordert de gemeente het vertrouwen van de burger in de overheid en daarmee het woongenot in onze gemeente.

Burgerparticipatie en communicatie
Door de Coronacrisis zijn veel zaken digitaal geworden. Bijeenkomsten, vergaderingen en andere afspraken werden ineens niet meer fysiek gehouden. Daar zitten zowel voor- als nadelen aan. Voor de toekomst willen wij dat beide opties mogelijk moeten zijn. Zo kunnen we de voordelen van digitaal combineren met het persoonlijke van fysiek.

Het gebruik van de gemeentelijke website wordt zo eenvoudig mogelijk. De website wordt toegankelijk volgens de wettelijke norm en gemakkelijk doorzoekbaar. Ook voor mensen die geen computer kunnen bedienen, de taal onvoldoende beheersen of laaggeletterd zijn, is de gemeente fysiek, schriftelijk of telefonisch goed en snel bereikbaar. Waar mogelijk en nodig zet de gemeente in op verbetering van digitale vaardigheden van inwoners. Ook wordt aan mensen die niet computervaardig zijn hulp aangeboden om de mogelijkheden van de bijzondere bijstand te kunnen benutten.

In de relatie van gemeente en inwoners wordt de privacy van inwoners optimaal beschermd. De gemeente communiceert in eenvoudige taal.

Door informatie tijdig te delen, krijgen inwoners meer ruimte om mee te denken. Zo neemt de mogelijkheid om samen initiatieven te ontwikkelen toe. Wij vinden het belangrijk dat inwoners het heft in eigen handen kunnen nemen en zelf in staat zijn hun dromen werkelijkheid te maken. In de moderne samenleving verandert de rol van de gemeente, omdat inwoners veel zaken zelf oppakken. Inwoners krijgen meer te vertellen over de ontwikkelingen in hun eigen wijk en gemeente. Zij worden meer betrokken bij de veranderingen en kunnen er de regie over voeren. Wijken krijgen wijkbudgetten. Dat betekent dat er geld beschikbaar komt voor allerlei aanpassingen in de wijken van Etten-Leur waar inwoners over beslissen.

Regionale samenwerkingen
Het rijk legt steeds meer taken bij de gemeenten neer, zonder daar voldoende geld bij te leggen. Mede daardoor worden gemeenten gedwongen samen te werken. Maar raadsleden hebben een lokale en niet een regionale verantwoordelijkheid. Etten-Leur kent inmiddels tal van samenwerkingsverbanden, op alle terreinen en niveaus. Dit is een goede zaak, maar we houden oog voor de democratische controle.

De raad van één gemeente kan in dergelijke samenwerkingsverbanden niet meer in zijn eentje beslissingen nemen, maar moet rekening houden met andere gemeenten. Goede communicatie hierover met de eigen inwoners is een voorwaarde. Ook wordt kritisch onderzocht of regelingen kunnen worden samengevoegd of versterkt. De raad heeft hierbij het laatste woord.

Gemeente als voorbeeld
De gemeente is meestal de overheid waarmee men het eerst en het meest contact heeft. Daar hoort bij dat de gemeente een voorbeeldfunctie heeft. Het streven is om het personeelsbestand van de gemeente een afspiegeling te laten zijn van de bevolkingssamenstelling.

De gemeente Etten-Leur geeft het goede voorbeeld door alleen maatschappelijk verantwoorde en duurzame producten en diensten te gebruiken. Dit geldt tevens voor de catering in de gemeentelijke organisatie. Bij al haar handelen dient de gemeente rekening te houden met sociale en duurzame waarden die de samenleving ten goede komen.

Financiën
Een gezonde financiële huishouding vraagt om goed overdachte prioriteiten en beleidskeuzen. Het opbouwen van reserves is uitsluitend bedoeld om tegenvallers op te vangen. De inkomsten en uitgaven van de gemeente komen geheel ten goede aan haar inwoners en organisaties. We zien daarom liever geen overschotten op de jaarrekening. Dit kan voorkomen worden door realistischer begroten. Regelgeving wordt waar mogelijk vereenvoudigd en verduidelijkt, bijvoorbeeld als het gaat om het aanvragen van subsidies voor particulieren en bedrijfsleven.