Door Hans Wierema op 20 september 2018

Te weinig klaslokalen in het Primair Onderwijs

Op 29 augustus jl. was het zover: onze burgemeester opende vol trots ‘de Sonate’: de achtste Brede School in Etten-Leur. Sinds de gemeente in 2003 startte met de bouw van de eerste brede school is er zo’n 60 miljoen geïnvesteerd in de huisvesting van het primair onderwijs.

We hebben als samenleving de verplichting dat de kinderen in onze gemeente zich maximaal kunnen ontwikkelen tot inwoners die erbij horen en meedoen in de maatschappij waarin zij leven. Een duurzaam, eigentijds schoolgebouw waarin je samenwerkt met kinderopvang, zorg etc. is hiervoor een noodzakelijke voorwaarde. In de onderwijsagenda Etten-Leur hebben onderwijsinstellingen en gemeente bovendien afgesproken dat ieder kind dichtbij huis onderwijs wordt geboden dat bij hem of haar past. We investeren daarom o.a. in voor-, vroeg- en naschoolse voorzieningen.

Juist deze zomer, terwijl de mussen dood van het dak vielen omdat op vrijwel alle schoolpleinen nauwelijks schaduw van bomen is te vinden, ontstaat er reuring. Er is te weinig ruimte op de Vleer om alle kinderen na de zomer te huisvesten. Bij dn Overkant worden gesprekken gevoerd om de kinder- en peuteropvang buiten te zetten. Hoe kan het dat leerlingen worden opgehokt in een lerarenkamer of bibliotheek? Dat een doorlopende lijn van kinderopvang naar basisschool wordt onderbroken?

Wat is er dan toch aan de hand in het Etten-Leurse onderwijsland?

Het leerlingenverloop wordt nauwkeurig gemonitord en met betrokken organisaties besproken. Er is al jaren een lichte daling te zien in het aantal leerlingen, die zich voortzet. De bouw van de Brede Scholen is hierop afgestemd.

Ouders hebben vrijheid van schoolkeuze. Ze maken een afweging, bijvoorbeeld op basis van afstand, geloofsovertuiging, lesmethode, groepsgrootte en aanwezigheid van voor- en naschoolse opvang.

Tegelijkertijd is er een financiële prikkel voor schoolbesturen om zoveel mogelijk kinderen aan zich te binden. Elke leerling betekent meer geld van het Rijk: gemiddeld 6.900 euro. Dat werkt in de hand dat groepen groter worden dan eigenlijk verstandig is en binnen het gebouw naar oplossingen gezocht wordt. Een speellokaal voor kleuters wordt omgetoverd tot leslokaal of leraren lunchen en drinken koffie in de kamer van de directeur.

De oplossing zit in de samenwerking! Het gemeentebestuur zou een gezamenlijk PO-bestuur moeten stimuleren en faciliteren. Breda en Tilburg kennen daar al mooie voorbeelden van, het is slechts een kwestie van de kennis daar ophalen.

Oh ja, voor die spreekwoordelijke mussen die dood van het dak vallen, heeft de provincie een subsidie beschikbaar: vergroening van schoolpleinen!

Hans Wierema

Hans Wierema

Hans Wierema

Hans Wierema, geboren in Rotterdam (1960), is getrouwd en vader van drie kinderen. Hans heeft aan de HEAO Breda Commerciële Economie gestudeerd en is gespecialiseerd in Industriële Marketing. Na diverse werkgevers, ook in Etten-Leur, is hij voor zichzelf begonnen als Vastgoedbeheerder. In zijn vrijetijd heeft hij vele bestuursfuncties vervuld, waaronder in de sport. In de

Meer over Hans Wierema