Door Hans Wierema op 21 februari 2019

Gemeenschapsgeld door SKPOEL verkeerd besteed

Geacht college,

De zorg die D66 met haar aan u gerichte brief van 14 februari uitsprak over de onrust binnen SKPOEL en de mogelijke gevolgen die dat heeft voor de kwaliteit van het geleverde onderwijs, delen wij. Daarbovenop ergeren wij ons aan het gevoerde beleid waarmee veel gemeenschapsgeld is gemoeid.

Als gemeente zijn wij verantwoordelijk voor de huisvesting van ons primaire onderwijs. De financiële middelen voor het geven van onderwijs (bijvoorbeeld voor personeel, meubilair en energie) komen uit Den Haag. De school kan naar eigen goeddunken beschikken over deze middelen. Op dit moment wordt daar vanwege slechte ervaringen landelijk aandacht voor gevraagd door de onderwijsvakbonden.

Inmiddels is SKPOEL in twee rechtszaken tegen de huidige directeur/bestuurder J.Verschueren, door haar aangespannen, in het ongelijk gesteld. Heeft SKPOEL daarnaast twee mensen op non-actief thuis zitten, zijn er drie mensen interim aangesteld en heeft men vanwege deze rechtszaken juristen moeten inhuren. Dit loopt al vanaf mei vorig jaar. Grofweg schatten wij in dat hier in de afgelopen tijd meer dan een half miljoen euro aan is opgegaan. Gemeenschapsgeld dat bedoeld was voor het geven van onderwijs.

De PvdA heeft voor u de volgende vragen:

  1. Bent u het met ons eens dat onderwijsinstellingen in Etten-Leur en het gemeentebestuur een gezamenlijke rol hebben in de zorg voor onze kinderen?
  2. Bent u het met ons eens dat de uitgave van gemeenschapsgeld aan andere zaken dan aan onderwijs in dit geval een gevolg is van falend beleid van de Raad van Toezicht?
  3. Heeft u contact met de inspectie van het onderwijs en het ministerie van OCW en de Raad van Toezicht waarin de zorgen rondom de (financiële) situatie rondom SKPOEL gedeeld worden?
  4. Zo niet, bent u bereid om dit alsnog te doen en daarin ook samen vanuit de diverse bevoegdheden op te treden?
  5. We hebben in de raadsvergadering van 24 mei 2018 tijdens het vragenuur de volgende vraag gesteld: Heeft deze zaak consequenties voor de uitvoering van de onderwijsagenda of andere gemeenschappelijk lopende zaken en zo ja, welke? Wij stellen deze vraag nu weer.
  6. Bent u het met ons eens dat nu de rechter wederom de Raad van Toezicht in het ongelijk heeft gesteld en nu de heer Verschueren weer aan het werk moet, er een onwerkbare arbeidsverhouding is ontstaan en de huidige leden van de Raad van Toezicht vervangen zouden moeten worden?
  7. Zo nee, wat is daarbij uw argumentatie en zo ja, gaat u dit met hen communiceren?

Hoogachtend,
Hans Wierema
fractie PvdA

Hans Wierema

Hans Wierema

Hans Wierema, geboren in Rotterdam (1960), is getrouwd en vader van drie kinderen. Hans heeft aan de HEAO Breda Commerciële Economie gestudeerd en is gespecialiseerd in Industriële Marketing. Na diverse werkgevers, ook in Etten-Leur, is hij voor zichzelf begonnen als Vastgoedbeheerder. In zijn vrijetijd heeft hij vele bestuursfuncties vervuld, waaronder in de sport. In de

Meer over Hans Wierema