1. Hans Wierema

Wie ben je?

Ik ben geboren in 1960, ben getrouwd met Barbara en samen hebben we drie kinderen: Joris, Floor en Harm. Na een studie commerciële economie aan de HEAO in Breda heb ik me gespecialiseerd in industriële marketing.

Wat doe je in het dagelijks leven?

Na diverse werkgevers, ook in Etten-Leur, ben ik voor mezelf begonnen als vastgoedbeheerder.

Op welke sociaal-maatschappelijke terreinen kunnen we jou nog meer tegenkomen in Etten-Leur?

In mijn vrije tijd heb ik vele bestuursfuncties vervuld, waaronder in de sport. Zo ben ik voorzitter geweest van Achilles (2002 – 2007), lid van de overlegcommissie Asiel Zoekers Centrum Etten-Leur en medeoprichter van de werkgroep Samen Bewegen Etten-Leur (SaBEL). Daarnaast heb ik een brede interesse en ben ik bijvoorbeeld lid van Brabants Landschap en was ik medeoprichter van het MilieuEducatief Centrum (MEC). Mijn werk als raadslid zie ik ook als vrijwilligerswerk.

Waarom is de PvdA jouw partij?

Mijn moeder is van huis uit PvdA-stemmer en het sociale karakter van de partij heeft mij altijd aangetrokken. Toen ik in 2005 door toenmalig wethouder Ben van de Heijden gevraagd werd om me verkiesbaar te stellen, was ik overigens nog geen PvdA-lid. Nadat ik me in de partij ging verdiepen, bleken de standpunten bij mij te passen.

Wat maakt nu juist de plaatselijke politiek zo leuk?

In de plaatselijke politiek kan ik iets betekenen voor mensen die dichtbij me staan en die ik zelf ken. Op het niveau van de provinciale of de landelijke politiek is dat toch wat lastiger, daar staan de mensen voor wie je het doet toch wat verder van je af. De menselijke maat is wat mij zo aantrekt in de plaatselijke politiek.

Wat zijn jouw drijfveren om in de raad plaats te nemen?

In eerste plaats wil ik altijd graag alles weten over wat er speelt in de gemeente. Dat ik op deze manier ook nog iets kan betekenen voor onze lokale gemeenschap, maakt het raadslidmaatschap heel aantrekkelijk voor mij. Daarnaast is het heel belangrijk dat dit werk gebeurt en ik vind dat iedereen een bijdrage moet leveren aan de gemeenschap. Voor dit werk ben ik geschikt.

Wat is er leuk aan raadswerk?

Het is uiteraard het leukste wanneer je resultaten weet te boeken. Dat lukt niet altijd, maar steeds vaker lukt het wel, omdat ik inmiddels ervaring heb en weet hoe de hazen lopen. Het sluiten van compromissen met andere partijen en het strategisch opereren om ons doel te bereiken, is wat het leuk en interessant maakt.

Wat vind jij belangrijke onderwerpen in Etten-Leur?

Dat zijn voor mij nog steeds de sociale thema’s: jongeren die in de knel komen en eenzame ouderen. Daarnaast is het afvalsysteem, dat volgend jaar waarschijnlijk wordt veranderd, voor mij een belangrijk thema. En de infrastructuur in Etten-Leur is een belangrijk speerpunt. Hoewel meer asfalt niet per definitie de oplossing is – liever niet, zelfs – denk ik dat het in de komende vier tot tien jaar toch belangrijk is om het noorden van Etten-Leur te ontlasten en te zorgen voor een aansluiting met de snelweg. Duurzaamheid is een ander thema dat ik belangrijk vind.

Wat wil jij de komende vier jaar bereiken?

Over vier jaar moet er een afvalplan liggen waarin de vervuiler betaalt, zodat de hele gemeenschap niet opdraait voor de grootste vervuilers en waarbij goed afval scheiden beloond wordt. Daarnaast wil ik graag dat er in de komende vier jaar meer aandacht komt voor de circulaire economie en de manier waarop Etten-Leur dat kan toepassen. En ik hoop dat er een plan is voor de infrastructuur om Etten-Leur-Noord beter te ontsluiten.

Hoe ga je dat doen?

Om onze doelen te bereiken, moeten we beleid maken. Dat doen we het liefst samen met de inwoners van Etten-Leur. Iedereen die een rol wil spelen, nodig ik van harte uit om mee te denken.

Waar ben je trots op?

De PvdA is de partij die steeds weer de aandacht vraagt en krijgt voor het sociaal domein. Samen met het CDA leggen we de vinger op de zere plek en vragen we aandacht voor zwakkere groepen in de samenleving, zodat zij niet vergeten worden. Wij zijn graag solidair met hen die het hard nodig hebben.

Ga terug naar het overzicht.