13 december 2023

GroenLinks en PvdA nemen samen deel aan Europese verkiezingen

GroenLinks-voorzitter Katinka Eikelenboom (links) en PvdA-voorzitter Esther-Mirjam Sent (rechts)

Afgelopen week konden onze leden stemmen op de vraag of de PvdA en GroenLinks volgend jaar samen zullen deelnemen aan de Europese verkiezingen. Onze leden hebben in grote meerderheid voor gezamenlijke deelname gekozen. Maar liefst 87,9% van de deelnemende leden koos voor een gezamenlijke kandidatenlijst en één verkiezingsprogramma bij de PvdA. Bij GroenLinks stemden 87,4% voor. In totaal hebben 15.687 leden bij de PvdA en 13.745 leden bij GroenLinks hun stem laten horen.

De samenwerking tussen de PvdA en GroenLinks heeft een grote aantrekkingskracht. Dat zagen we al in het aantal nieuwe leden en vrijwilligers dat zich heeft aangemeld. Dit jaar groeide het ledenaantal van de PvdA met bijna vierduizend, de grootste toename in 45 jaar. GroenLinks is sinds de verkiezingen voor het eerst over de 40.000 leden heen.

Veel mensen zijn toe aan een andere koers en onze krachtenbundeling is hard nodig om dat mogelijk te maken. Ook in Europa zien we de invloed van radicaal-rechtse partijen en splijtende krachten toenemen. Samen gaan we ervoor zorgen dat we ook in Europa ambitieuze klimaatplannen doorvoeren, eerlijk delen en niemand uitsluiten.

Wilt u weten wat de volgende stappen zijn? Kijk dan op de landelijke website.