4. Arno Mol

Wie ben je?

Ik ben geboren in 1948, getrouwd met Leoniet en samen hebben wij twee dochters. Sinds 2007 wonen we in Etten-Leur. Naast m’n rol als oppas-opa blijf ik graag op de hoogte van de actualiteit en probeer daarvoor veel te lezen en volg – niet altijd maar meestal – met plezier de landelijke politiek. Voor m’n hobby golfen blijft helaas vaak te weinig tijd over.

Wat doe je in het dagelijks leven?

Ik heb een bouwkundige opleiding en heb met veel plezier ruim 34 jaar een baan gehad als gemeenteambtenaar in de randstad. In 2006 heb ik gebruikgemaakt van de mogelijkheid met pre-pensioen te gaan. Sinds die tijd ben ik, onder meer, actief in de politiek.

Op welke sociaal-maatschappelijke terreinen kunnen we jou nog meer tegenkomen in Etten-Leur?

Ik ben een aantal jaar voorzitter geweest van atletiekvereniging ARV Achilles en op dit moment ben ik nog steeds voorzitter van de Stichting Avondvierdaagse Etten-Leur.

Waarom is de PvdA jouw partij?

Eigenlijk is solidariteit en bezig zijn met de medemens mij met de paplepel ingegeven. Ik ben geboren in een groot gezin in Standdaarbuiten en mijn vader was voorzitter van diverse verenigingen. De PvdA past het beste bij mijn achtergrond en bij mijn eigen opvattingen, ik vind dat de sterkste schouders de zwaarste lasten moeten dragen. Dat vind ik wel zo eerlijk.

Wat maakt nu juist de plaatselijke politiek zo leuk?

Ik ben mijn leven lang ambtenaar geweest en ik kon toen niet actief zijn in de politiek, maar moest als ambtenaar wel veel de politiek adviseren. Toen ik tien jaar geleden naar Etten-Leur verhuisde en meer vrije tijd kreeg, dacht ik: ik wil de kennis en kunde die ik heb opgebouwd, gaan benutten in de plaatselijke politiek. Ik heb contact gezocht met de PvdA en heb als burgerraadslid, en daarna als raadslid, mijn steentje mogen bijdragen. Het is voor mij ook een manier om iets te betekenen voor de gemeente waarin ik zelf woon, dichtbij de mensen voor wie je het doet.

Wat zijn jouw drijfveren om in de raad plaats te nemen?

Ik heb me (opnieuw) voor de PvdA kandidaat gesteld omdat ik het, als bewoner van deze mooie gemeente, belangrijk vind dat Etten-Leur als gemeente ook sociaal en solidair blijft met de zwakkeren, ouderen en iedereen die een steuntje nodig heeft. Met steeds meer samenwerkingsverbanden die de gemeente moet aangaan om haar taken goed te kunnen blijven uitvoeren, wil ik me ervoor inzetten dat de menselijke maat niet nog meer verloren gaat.

Wat is er leuk aan raadswerk?

Ik wil altijd graag alles weten. Natuurlijk bestaat raadswerk voor een groot deel uit stukken lezen, maar dat was ik vanuit mijn werk wel gewend en ik vind het ook leuk om daar dan vervolgens iets mee te doen. Het vergaderen is niet altijd leuk, maar het hoort erbij. Ik geniet vooral als er een flinke discussie ontstaat. Ik heb zeven zussen en drie broers en we waren thuis gewend om veel te discussiëren over allerlei onderwerpen, dus dat zit er bij mij ook wel een beetje ingebakken.

Wat vind jij belangrijke onderwerpen in Etten-Leur?

Ik vind het belangrijk dat de doelgroep van de WVS goed terechtkomt. Sinds een jaar of twee stromen daar geen mensen meer in. Zonde, want de sociale werkplaats bood veel werkplezier aan mensen die nu misschien door hun beperkingen tussen de wal en het schip vallen. Ik vind het belangrijk dat er oog is voor hen. Want ik vraag me af of alle mensen die vroeger bij het WVS zouden gaan instromen, wel een baan kunnen vinden in het bedrijfsleven.

Wat wil jij de komende vier jaar bereiken?

De mensen die ik hierboven benoem, maar ook andere mensen zonder werk die al lang in de kaartenbakken van de gemeente zitten, wil ik meer kansen geven op de arbeidsmarkt. Ze zouden bijvoorbeeld klussen kunnen doen bij eenzame ouderen of boodschappen met hen kunnen doen. Zo sla je twee vliegen in één klap, want ook de groep eenzame ouderen wordt vaak vergeten. Daarnaast hoop ik dat we de komende raadsperiode een systeem voor het inzamelen van afval ontwikkelen waar we jaren mee vooruit kunnen.

Hoe ga je dat doen?

Voor veel onderwerpen geldt: je hoeft het wiel niet zelf opnieuw uit te vinden. Daarom wil ik in de regio kijken hoe andere gemeenten hun afvalplan hebben opgezet en aan de hand daarvan keuzes maken voor Etten-Leur. En in Den Haag bijvoorbeeld worden de ‘Melkertbanen’ geherintroduceerd. Dat zou ik hier ook wel een mooie oplossing vinden voor de doelgroep die voorheen in de WVS instroomde. Wanneer bijvoorbeeld de gemeente zelf weer mensen in de lagere loonschalen zou aannemen, krijgen zij weer het gevoel dat ze erbij horen en het biedt hen zekerheid.

Waar ben je trots op?

De raadsvergaderingen die ik in de randstad heb meegemaakt, ontaardden vaak in strijd. Daar speelde heel veel. In Etten-Leur valt dat gelukkig eigenlijk wel mee. Veel dingen gaan in Etten-Leur ook gewoon goed en daar mogen we trots op zijn. Ik vind dat we moeten behouden wat goed is, zonder uit het oog te verliezen wat er niet goed gaat.

Ga terug naar het overzicht.