Door op 30 januari 2015

Regeling ‘Etten-Leur doet mee’ dankzij PvdA beter benut

Sinds enkele jaren is de website ‘Etten-Leur doet mee‘ opgezet door de gemeente Etten-Leur. Deze website heeft als doel om binnen de participatiewet de doeltreffendheid van het gebruik van de regeling te verbeteren.

Inwoners met een inkomen op bijstandsniveau tot en met een inkomen van 120% van het minimumloon, kunnen een bedrag van 175 euro per jaar besteden om deel te kunnen nemen aan sociale activiteiten, zoals bijvoorbeeld lid worden van sportverenigingen, bezoek aan bioscoop of pretpark enzovoorts.

In het verleden werd dit bedrag als voorschot betaald en er werd altijd achteraf gecontroleerd of het bedrag daadwerkelijk gebruikt was waarvoor het bedoeld is. In het huidige systeem krijgen mensen dit bedrag op de website van ‘Etten-Leur doet mee’. Via de site kunnen rechthebbende inwoners deelnemen aan sportverenigingen of sociale activiteiten en wordt het geld direct overgemaakt naar de aangesloten instanties en verenigingen.

In de loop van 2014 heeft de PvdA verschillende klachten ontvangen van mensen die gebruikmaken van deze regeling. De klachten hadden betrekking op het aanbod aan verenigingen en activiteiten op de website, dat gering en onvoldoende is. Daar waar mensen in het verleden zelf konden kiezen aan welke activiteiten zij wilden deelnemen, is het nu alleen mogelijk om een keuze te maken uit activiteiten die op de website vermeld zijn.

Een ander probleem waar mensen tegenaan liepen was het aanschaffen van sportkleding. Een klein gedeelte van het bedrag mocht hiervoor gebruikt worden. Dit was echter slechts mogelijk bij één, redelijk dure, sportwinkel in Etten-Leur. Na herhaaldelijk verzoek bij de verantwoordelijke ambtenaar, is in de raadsvergadering van december 2014 door de PvdA-fractie een vraag hierover gesteld aan de wethouder, J.P. Schouw.

Wethouder Schouw is tegemoetgekomen aan het verzoek van de PvdA. Hij heeft toegezegd dat de website uitgebreid wordt. Dat meer bedrijven en verenigingen zullen worden gevraagd hun medewerking te verlenen aan het aanbod op de website.

Daarnaast kunnen mensen die gebruikmaken van deze regeling voortaan ook deelnemen aan activiteiten en lid worden van verenigingen die niet op de website staan en de kosten hiervan door middel van een bewijsstuk (bon of rekening) declareren. De regeling is ook gewijzigd voor sportkleding. De sportkleding kan voortaan bij elke sportzaak aangeschaft worden en terugbetaling kan door middel van een aankoopbewijs aangevraagd worden.

Door deze wijzigingen wordt de regeling ‘Etten-Leur doet mee’ beter benut.

Ghasem Nosrati.