Door op 21 mei 2017

PvdA Brabantdag zaterdag 24 juni

Op zaterdag 24 juni 2017 vindt van 10.00-16.30 uur de zevende editie van de PvdA Brabantdag plaats op het provinciehuis in Den Bosch. Het programma voor 2017 staat – uiteraard – grotendeels in het teken van de gemeenteraadsverkiezingen die in 2018 plaatsvinden en biedt weer ruime gelegenheid tot netwerken. Dit jaar openen de Jonge Socialisten (JS) de dag met een interactieve sessie en is de rondleiding door het provinciehuis ook weer terug van weggeweest.

Natuurlijk zijn onze Brabantse Statenleden Stijn Smeulders, Antoinette Knoet-Michels, Martijn de Kort en Ben Maas en gedeputeerde Erik van Merrienboer erbij en zijn we trots te mogen aankondigen dat Jeroen Dijsselbloem als key note speaker te gast is op deze Brabantdag! Thema’s die tijdens de workshops van één uur aan bod komen, zijn onder andere oriëntatie op het raadslidmaatschap, vloggen, wonen in Brabant, populisme, klimaatbeleid en armoede. Ook de Brabantse waterschappen en de JS nemen een workshop voor hun rekening.

Voor ieder wat wils dus! En nieuw dit jaar is dat je een introducé mee mag nemen, dus ken je iemand die op een laagdrempelige en vrijblijvende manier kennis wil maken met de PvdA? Neem hem of haar vooral mee. De organisatie heeft er zin in en hoopt dat we er met zijn allen weer een mooie rode Brabantse dag van kunnen maken.

PvdA Brabantdag 2017

 • Datum: zaterdag 24 juni
 • Tijd: 10.00 – 16.30 uur
 • Locatie: Provinciehuis, Brabantlaan 1, Den Bosch

Aanmelden

Programma

 • 09.45 uur – inloop met koffie en thee
 • 10.00 uur – welkom door de gewestelijk voorzitter
 • 10.15 uur – openingsspeech door landelijk campagnemanager Pieter Paul Slikker
 • 10.45 – 12.15 uur – pubquiz onder leiding van de Jonge Socialisten

Vanaf 12.15 uur: lunch en gelegenheid tot netwerken

 • 13.15 – 13.45 uur – toespraak door demissionair minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem
 • 14.00 uur – workshopronde 1
 • 15.15 uur – workshopronde 2
 • 16.15 uur – sluiting door fractievoorzitter Stijn Smeulders
 • 16.30 uur – start Brabantse borrel

Ochtendprogramma

 • 10.45-12.15 uur – Pubquiz door de Jonge Socialisten

Middagprogramma

 • 12:15 – 13:15 uur – Lunch
  Eventuele dieetwensen of allergieën graag even doorgeven, zodat de catering daar rekening mee kan houden.
 • 13.15 – 13.45 uur – Toespraak door demissionair minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem
 • 14.00 – 16.15 uur – Twee workshoprondes
  In een uur wordt in een stevig tempo door een thema heengelopen. De sprekers houden een korte introductie waarna zij met de deelnemers in gesprek/discussie gaan. Voor de workshops geldt een minimaal aantal deelnemers van zes personen; anders kan deze komen te vervallen.
 • 16.15 uur – Sluiting door fractievoorzitter Stijn Smeulders
 • 16.30 uur – Start Brabantse borrel

Workshopronde 1

 1. Een lokale campagne opzetten (met landelijk campagnemanager Pieter Paul Slikker)
  We kunnen de PvdA in Brabant alleen weer goed op de kaart zetten wanneer we een goed doordachte campagne voeren. Maar hoe doe je dat? Hoe stel je als afdeling een campagneplan op? En hoe bouw je de organisatie eromheen op?
 2. Wonen in Brabant! (met gedeputeerde Erik van Merrienboer en Statenlid Ben Maas)
  De Brabantse Agenda Wonen staat voor een belangrijk deel in het teken van de veranderende verstedelijkingsopgaven. Deze agenda is conform de PvdA motie ‘Versnellen en verduurzamen woningbouwproductie’ en wordt nu opgesteld. Centraal onderdeel van de Agenda Wonen is het versnellen van de woningbouw. Tegelijkertijd met deze versnellingsopgave is het van belang de mogelijkheden te benutten om het woningbouwprogramma in te zetten voor herstructurerings- en transformatieopgaven en het herbestemmen van leegstaand en leeg komend vastgoed (zorgvuldig en zuinig ruimtegebruik). Ter oriëntatie op de vraagstukken die in de Brabantse Agenda Wonen aan de orde komen, gaan we in deze workshop graag in op o.a. de volgende vragen: Hoe gaan we om met kansen voor transformatie? Hoe zorgen we voor balans tussen in- en uitbreiding? Waar gaan we bouwen en voor wie? Hoe gaan we om met de vraag naar kleine of flexibele woonvormen?Wat is er nodig om de juiste keuzes te maken?
 3. Klimaatadaptatie; extremer weer, een uitdaging (met de Brabantse Waterschappen, Lambert Verheijen en Henk Leenders)
  Het weer wordt steeds extremer, zo hebben wij vorig jaar juni ook hier in Oost-Brabant ervaren. Hoe gaan wij ons hier op voorbereiden ? Wie zijn er aan zet? Henk Leenders (voormalig Tweede Kamerlid )en Lambert Verheijen (dijkgraaf Aa en Maas en Eerste Kamerlid) nemen de deelnemers in deze vragen mee, waarna een discussie over wat er lokaal kan en moet gebeuren volgt. Ook krijg je tips hoe je dit onderwerp in het verkiezingsprogramma voor de gemeenteraadsverkiezingen kunt verwerken.
 4. MBO / vakmanschap (met Statenlid Martijn de Kort en Igor van Hooff, bestuursvoorzitter van ROC ter AA in Helmond)
 5. Rondleiding door het provinciehuis
  Leer het provinciehuis van binnenuit kennen, inclusief alle plekken waar je normaal gesproken niet mag komen.
 6. Landbouw (met Statenlid Antoinette Knoet-Michels)
  Tijdens deze workshop praat Antoinette Knoet-Michels de leden bij over de stand van zaken op het landbouwdossier en de actualisatie verordening ruimte 2017. Daarnaast is er uiteraard alle ruimte voor vragen en/of eigen inbreng van de aanwezigen.
 7. Vloggen (met Jocko Rensen, wethouder in Houten)
  Hoe begin je nou een gesprek over (hele complexe) onderwerpen die spelen in de samenleving? Juist. In gewone, simpele taal. Met behulp van een cameraatje. Maar hoe pak je dat goed aan? En wat is je doel? De eerste vloggende wethouder van Nederland deelt graag zijn kijk op en ervaring met vloggen als lokaal politicus en geeft tips en tricks.

Workshopronde 2

 1. Canvassen (met Jeroen Weyers, oud-wethouder en raadslid)
  De komende maanden zal de PvdA traditiegetrouw op pad gaan met rozen voor een gesprek met de Brabantse burger(s). Wat zijn de absolute do’s en wat kun je beter achterwege laten?
 2. Anders kijken naar (de) arbeid(smarkt) (met Frans Huijbregts)
 3. Armoede / schuldhulpverlening (met Joke de Kock, manager Bureau schuldhulpverlening van de gemeente Tilburg en voorzitter van de branchevereniging voor schuldhulpverlening en sociaal bankieren)
  Bestaanszekerheid is de basis om te kunnen participeren. Veel huishoudens kampen met financiële problemen: geen werk, onvoldoende inkomen en/of schulden. Wat betekent dit, wat is de impact en wat kan de gemeentelijke overheid hier in betekenen. Wat neem je op in je lokale verkiezingsprogramma. Tijdens deze workshop vertelt Joke over haar ervaringen uit de praktijk en geeft je handvatten hoe je hier zelf mee aan de slag kunt.
 4. Raadslid, en dan? (met ervaren raadsleden Mirjam van der Pijl, e.a.)
  Deze zomer worden onze kandidatenlijsten in de verschillende gemeenten weer opgesteld. Misschien word jij wel raadslid namens de PvdA. Wat wordt er van je verwacht, hoe werk je samen in de fractie en hoe opereer je in de gemeenteraad? Tijdens deze speeddate sessie maken ervaren raadsleden je graag wijzer.
 5. Populisme (met Menno Hurenkamp, hoofdredacteur S&D Wiardi Beckman Stichting)
  In het NRC van 11 mei jl. schreef Menno Hurenkamp een artikel over populisme onder de titel ‘de noodzaak van een nieuw normaal’. Tijdens deze workshop wisselt hij met de deelnemers van gedachten over dit thema en welke betekenis het heeft voor de politieke werkelijkheid. Het artikel vind je onder deze link
 6. Jongeren en klimaat(beleid): hoe zien zij dat? (met de Jonge Socialisten)
  De jeugd heeft de toekomst en bij voorkeur in een klimaat waar het nog goed toeven is. De organisatie van de PvdA Brabantdag is dan ook zeer verguld dat onze eigen Jonge Socialisten hier een workshop over willen verzorgen. Meer info volgt snel.