18 januari 2014

Even voorstellen: Hans Wierema

De komende tien dagen stellen we hier onze eerste tien kandidaten voor. Kunt u zo lang niet wachten, ga dan naar Kandidaten. We hebben alle kandidaten dezelfde vragen gesteld, bijvoorbeeld over het waarom van hun keuze voor de PvdA en wat ze willen bereiken voor Etten-Leur.

Vandaag stellen we allereerst onze lijsttrekker aan u voor: Hans Wierema.

01 HansMijn naam is Hans Wierema. Ik ben geboren in 1960. Ik ben getrouwd en wij hebben twee zonen en een dochter. Die gelukkig gezond zijn en waar we enorm trots op zijn.

opleiding, beroep?
Ik ben afgestudeerd aan de HEAO in Commerciële Economie. Het laatste beroep wat ik beoefende was vastgoedbeheerder en nu ben ik wethouder met volgens mij de belangrijkste portefeuille: Samenleving. Natuurlijk, Financiën zijn ook belangrijk, maar wij zijn de Samenleving, mensen met elkaar! Dat ik daar een belangrijke bijdrage in mag leveren vind ik prachtig. Mijn ouders zouden ook trots op mij zijn. Daarbij probeer ik er alles aan te doen om te voorkomen dat mensen vergeten worden of tussen wal en schip terecht komen.

overige activiteiten?
Het besturen van een gemeente als de onze is bijzonder fascinerend, wat daar allemaal niet bij komt kijken. Het vraagt veel inzet van ambtenaren, bestuurders, gemeenteraadsleden, vrijwilligers, organisaties en verenigingen. Daar heb ik bijzonder veel waardering voor. Ik heb een brede interesse. Enkele die ik specifiek wil benoemen: watersporten die ik zelf beoefen, zoals zeilen en duiken, bergbeklimmen, skiën, wandelen, fietsen, lezen, atletiek en sport in het algemeen wel (om naar te kijken), natuur, avontuurlijke reizen, mensen ontmoeten.

Als vrijwilliger ben ik niet meer zo vaak betrokken als voor mijn wethouderschap het geval was, bij Atletiek- en Recreatie Vereniging Achilles. Maar voor een klus in het weekend of bij een wedstrijd kom ik graag. Ook voor het knotten van wilgen voor de Stichting Natuur- en MilieuEducatie Eten-Leur ben ik in de periode januari tot halverwege maart op de zaterdagen te vinden in het buitengebied van Etten-Leur.

waarom PvdA?
Ik heb me voor de PvdA kandidaat gesteld, omdat ik ervan overtuigd ben dat iedereen naar eigen kunnen een bijdrage moet leveren aan de maatschappij, groot of klein. Daarbij heb ik ontdekt dat het besturen mij wel ligt. Tevens ben ik overgevoelig voor onrecht dat anderen aangedaan wordt. Dan is de PvdA met haar sociale grondbeginselen de partij die het meeste bij mij past. Maar net als in een goed huwelijk is er ook in de PvdA altijd wel wat. Dan ben ik niet het type dat de handdoek in de ring gooit, maar wel iemand die het tij probeert te keren. Met argumenten en niet zozeer met emoties.

wat wil je bereiken of veranderen of behouden?
Ik wil als raadslid mij in blijven zetten voor onze prachtige gemeente. Over het algemeen hebben we de zaken goed voor elkaar in Etten-leur. Een financieel gezonde gemeente waar het voorzieningenniveau voor onze burgers, bedrijven, verenigingen en organisaties op een bijzonder hoog niveau gehouden kan worden. De PvdA heeft daaraan binnen de raad en de coalitie een belangrijke bijdrage geleverd in de afgelopen ruim dertig jaar. Ik ga me inzetten om dat te bewaken en tevens wil ik mij richten op de drie decentralisaties die door de landelijke overheid als een bezuinigingsmaatregel gebruikt wordt. Lokaal worden we verantwoordelijk voor de Jeugdzorg, voor de nieuwe WMO en de uitvoering van de Participatiewet. Een gigantische opgave voor de komende jaren voor het College en de Gemeenteraad, waar ook een overgroot deel van onze financiële middelen in onze begroting naar toe gaat. Een opgave en een uitdaging waar ik een wezenlijke bijdrage in zal leveren met speciale aandacht voor de zwakkeren in onze samenleving.

hoe is het om in Etten-Leur te wonen?
Over het algemeen is het goed wonen en leven in Etten-leur. Volop winkels, verenigingen, goed gehuisvest basisonderwijs, (nog te weinig) werk, ontspanningsmogelijkheden op het gebied van natuur, cultuur, sport, recreatie, noem maar op. Vergeleken met onze buurtgemeenten hebben wij lage belastingen en een financieel gezonde gemeente. Toch wordt er nog wel gemopperd, vaak door dezelfde mensen en vaak onterecht. Een mening hebben en een discussie voeren is goed. Daardoor komen betere beslissingen of breder gedragen beslissingen tot stand. Dat hoort in een democratie. Daarom ga ik graag in gesprek met mensen die een mening hebben over een bepaald onderwerp, hun woonomgeving, over hun werk of over hun zorgen. Ik hoor ze graag op informatiebijeenkomsten voor de gemeenteraad, in klankbordgroepen, in vertegenwoordigers en adviesraden. Ook hoor ik ze graag als ze gaan stemmen. Laat daarom uw stem niet ongehoord voorbij gaan!

hoe ben je te bereiken?
Ik heb een facebook- een LinkedIn- en een twitteraccount. Ik ben er niet zo actief op, hou meer van de persoonlijke dialoog. De eerste twee gebruik ik respectievelijk voor familie/vrienden en zakelijk/politiek. Het twitteraccount gebruik ik misschien in de verkiezingstijd wat vaker. Op de website van de PvdA zal ik een blog bij gaan houden. In eerste instantie voor de verkiezingen maar misschien komen er ook wel onderwerpen over mijn wethoudersbureau die daarvoor geschikt zijn.