Door Hans Wierema op 2 juni 2018

Brief over Kaders duurzaamheid Stationsplein 45

Datum: 24 mei 2018
Aan: College van B&W te Etten-Leur
Betreft: Kaders duurzaamheid Stationsplein 45

Geacht college,

Wij schrijven u naar aanleiding van uw brief van 10 mei waarin u de gemeenteraad informeert over de gestelde kaders voor de herontwikkeling van Stationsplein 45. Wij hebben op dit moment geen behoefte aan behandeling van de kaders in de gemeenteraad, maar wij hebben wel een paar vragen als het gaat over het hoofdstuk duurzaamheid met betrekking tot deze herontwikkeling en in het algemeen bij het bouwen in Etten-Leur.

Op 31 januari heeft de Tweede Kamer en op 3 april de Eerste Kamer ingestemd met de wet VET (Voortgang energietransitie). Waarin o.a. is geschrapt dat gemeenten niet langer verplicht zijn nieuwbouw aan te sluiten op het aardgasnet. We werken er met z’n allen naartoe om in 2050 elk gebouw van het aardgas af te hebben. De landelijke overheid is daarvoor bezig met meer wettelijke maatregelen, maar van gemeenten wordt gevraagd de vlucht naar voren te maken.

In Etten-Leur hebben we geen recent standaardprogramma van eisen dat we kunnen meegeven c.q. opleggen op het gebied van duurzaam bouwen. Er zijn wel beleidsnota’s uit 2010 en 2012, maar de meer recente inzichten zijn daarin niet verwerkt. In andere gemeenten zijn dergelijke standaarden wel voorhanden en worden deze regelmatig geactualiseerd met de laatste inzichten. Ontwikkeling van die standaarden gebeurt vanuit een creatieve kijk op dit werkveld. Het besef daarbij is dat de wetgeving nog niet zo ver is dat alles wat wenselijk is vanuit duurzaamheid en klimaatadaptatie zo maar opgelegd kan worden. Maar er wordt wel gekeken of op een creatieve manier toch hieraan gewerkt kan worden. Dat gaat dan bijvoorbeeld in termen dat je planologische rechten kunt verdienen door een bepaalde score toe te passen op het gebied van duurzaam bouwen. Of het gaat om het stimuleren daarvan door bijvoorbeeld subsidiefondsen of duurzaamheidsleningen. In die gemeenten zien we dat de gemeente en de ondernemers elkaar stimuleren.

In het concept raadsprogramma 2018 – 2022 van 18 mei is vastgelegd dat bij elk raadsvoorstel een paragraaf wordt opgenomen over de bijdrage van het voorstel aan de energietransitie.

De PvdA heeft voor u de volgende vragen:

  1. Worden de nieuw te bouwen appartementen op het Stationsplein 45 wel of niet aangesloten op het gasnet? Zo ja, waarom wel en zo niet, waarom niet?
  2. Zijn er met de projectontwikkelaar afspraken gemaakt over duurzaamheid, over seculair gebruik van materialen, of andere ‘duurzame’ afspraken zoals bijvoorbeeld over elektrisch oplaadpunten voor fietsen en auto’s, nul op de meter, enz.?
  3. Bent u van plan om vanaf gisteren, bij elke nieuw te bouwen woning al rekening te houden met de wet VET en dus niet meer aan te sluiten op het gasnet?
  4. Zo niet, bent u dan met ons van mening dat u de nieuwe eigenaar dan opzadelt met een nieuwe gasinstallatie die binnen afzienbare tijd vervangen moet worden voor een alternatief en daardoor extra kosten moet maken?
  5. Bent u zich bewust dat West-Brabant achterloopt op andere regio’s als het gaat over duurzaam (gasloos) bouwen en de energietransitie in het algemeen?
  6. Bent u van plan om op zeer korte termijn de goede voorbeelden van andere gemeenten te volgen om op creatieve wijze ontwikkelaars te verleiden in te spelen op de energietransitie zonder te wachten op landelijke wetgeving?

Hoogachtend,
PvdA Etten-Leur

Hans Wierema

Hans Wierema

Hans Wierema

Hans Wierema, geboren in Rotterdam (1960), is getrouwd en vader van drie kinderen. Hans heeft aan de HEAO Breda Commerciële Economie gestudeerd en is gespecialiseerd in Industriële Marketing. Na diverse werkgevers, ook in Etten-Leur, is hij voor zichzelf begonnen als Vastgoedbeheerder. In zijn vrijetijd heeft hij vele bestuursfuncties vervuld, waaronder in de sport. In de

Meer over Hans Wierema