Door Hans Wierema op 2 juli 2013

Algemene beschouwingen 2013

De gemeenteraad van Etten-Leur behandelde op maandag 24 juni 2013 onder andere de kadernota 2014-2017. Afgesproken is om de algemeen politieke beschouwingen van de fracties op deze kadernota van tevoren openbaar te maken. De kern van een algemeen politieke beschouwing is het doen van politieke uitspraken over de door een fractie gewenste richting waarin Etten-Leur zich de komende jaren op de diverse beleidsterreinen dient te ontwikkelen. Op basis van de richting die de fracties geven bij het vaststellen van de kadernota 2014-2017, zal het college de begroting 2014 voorbereiden. De financiële beschouwingen van de fracties vinden plaats bij de behandeling van de begroting 2014 in november dit jaar. De volledige tekst van de algemene beschouwingen van de PvdA is hieronder te lezen. Gevolgd door een link naar de algemene beschouwingen van de overige partijen.

Niet altijd leuk om te horen, maar een Eerlijk en Sociaal Verhaal!

Bestuur en dienstverlening:
Als lokale overheid raken we ingespeeld op de onzekerheden die veroorzaakt worden door hogere bestuursvormen en de plotselinge manoeuvres die zij maken. Een flexibele en daadkrachtige lokale organisatie, met regionale en lokale samenwerking tussen Overheid, Onze burgers, Organisaties, Ondernemers en Onderwijs (de vijf O’s) zal het hoofd bieden aan die onzekerheden en deze ombuigen naar kansen. Toch vragen deze ontwikkelingen en de maatschappelijke dynamiek een continu proces om de organisatie bij te sturen en daarop aan te passen. De fractie van de PvdA wil daar graag haar verantwoordelijkheid in nemen.

Wijkgericht werken: de eerste goede ervaringen en effecten zijn zichtbaar. Met de nieuwe nota Burgerparticipatie en Overheidsparticipatie ontstaan nieuwe kansen om dichter bij onze burgers te komen. Met betrekking tot de meer faciliterende rol van de gemeente in de toekomst pleiten wij voor een experiment met een vrij besteedbaar budget per wijk, dat onder verantwoordelijkheid van de wijkmanager door de bewoners (in de vorm van een wijkbeheeroverleg) kan worden besteed aan zaken die zij belangrijk vinden. Wij zien dit als een uitbreiding van het wijkgericht werken maar dan met de nadruk op een participerende overheid en de initiatiefnemende burger.

Wonen:
De economische recessie en de verhoogde controle op het bankwezen heeft ervoor gezorgd dat de woningbouw ook in Etten-Leur in sneltreinvaart is afgenomen. Prognoses worden bijgesteld en volledige plannen soms geschrapt. De PvdA stuurt erop aan dat de overgebleven te bouwen woningen gebruikt worden om de “gaten” in de huidige wijken op te vullen, daar waar herstructurering in de woonwijk noodzakelijk is. Wij realiseren ons dat de financiële opbrengsten minder zullen zijn dan die bij nieuw te ontwikkelen wijken. De PvdA meent dat de ‘maatschappelijke opbrengsten’ hier voor de komende jaren zwaarder moeten wegen. Bij het noodgedwongen verminderen en afstoten van gemeentelijke accommodaties willen wij dat de gebruikers, zijnde verenigingen en sociaal-maatschappelijke organisaties de gelegenheid krijgen om het eigendom (met een recht van opstal) te verwerven tegen, zo mogelijk, een symbolisch bedrag. Dit past uitstekend bij een terugtrekkende overheid en het motto ‘Op eigen kracht’.

Openbaar gebied: Het beheer van het openbaar gebied is om meerdere redenen belangrijk. Het bepaalt o.a. voor een groot deel ons leefgenot in deze mooie gemeente. Toch zullen de hiervoor benodigde financiën voor nu en in de toekomst ons dwingen om nieuwe keuzes te maken. De PvdA is van mening dat door het gebruik van bijvoorbeeld andere soorten groen het onderhoud daarvan kan worden teruggedrongen. Tevens zijn we voorstander om daar waar mogelijk openbaar groen bij privétuintjes aan te laten sluiten. Dit kan dan tegen administratiekosten in bruikleen worden gegeven, mits men bereid is het groen te onderhouden. Wij zijn géén voorstander om voor het onderhoud in het openbaar gebied een 50-jarige horizon te gebruiken en om daar nu gelden voor te reserveren. De daarvoor gereserveerde € 94.000,- kan wat ons betreft bespaard worden. Een hogere prioriteit geven aan het handhaven van de bestrijding van zwerfvuil en hondenpoep mag wat ons betreft gepaard gaan met hogere boetes. Zodanig dat de normvervaging op dit gebied wordt gekeerd.

Vervoer: Het nieuwe Gemeentelijk Verkeer en Vervoerplan (GVVP) is dit jaar gereed. Wij zien binnen afzienbare tijd geen financiële mogelijkheden voor het aanleggen van een tunnel onder het spoor door. Liever zouden wij zien dat regionaal de handen ineen geslagen worden om een goederenspoor om de verschillende woonkernen heen te leggen. Het aantal spoorboom-sluitingen en het vervoer van gevaarlijke stoffen door onze woonkernen zal daardoor aanmerkelijk verminderen.

Leven:
In het basisonderwijs worden de eerste voorzichtige stapjes gezet tot horizontale samenwerking. Volgens onze fractie betreft het nog een generatie-gerelateerde ‘koudwatervrees’. In de nabije toekomst is iedereen overtuigd van de vele voordelen die deze samenwerking heeft. Er blijft ruimte en respect voor elkaars levenswijze en geloofsovertuiging. Wij menen ook dat het Speciaal Basisonderwijs hierin een plek heeft en moet krijgen binnen het concept Brede School. Begrip voor en leven én leren met elkaar staat hierbij centraal. Ondanks de moeilijke economische tijden zijn we in staat om bijna de volledige huisvesting van het basisonderwijs in Etten-Leur te vernieuwen en voor de toekomst te faciliteren.

De sportaccommodaties die Etten-Leur rijk is voorzien in een grote maatschappelijke behoefte, nu en in de toekomst waar vrijetijdsbesteding en gezondheid bij een vergrijzende bevolking en veranderende interesses, enorm belangrijk zijn. Het vraagt extra inzet om deze accommodaties ten volle te benutten. Meervoudig gebruik door onderwijs, door medische instanties, voor cultuur en openstelling voor individueel gebruik op momenten dat de verenigingen er geen gebruik van maken, hebben wij daarbij voor ogen.

Net als sport is cultuur in onze gemeente enorm belangrijk. Beide bevorderen bovendien de voor onze gemeente zo noodzakelijke sociale cohesie. Voor de toekomst vinden wij een Nieuwe Nobelaer op Etten-Leurse maat noodzakelijk. We gaan daarbij uit van de huidige financiële bijdrage die het ons als gemeenschap kost.
Wat de PvdA betreft mag het College bij de ontwikkeling van een kinderboerderij en het MEC verder gaan dan particulier initiatief faciliteren. Dat kan ook doordat de gemeente onder andere de verantwoordelijkheid krijgt voor de dagbesteding en persoonlijke verzorging in de jeugdzorg per 1 januari 2015.

Werk en Inkomen:
Met de Wet Werken naar Vermogen stelt de regering iedereen in principe zelf verantwoordelijk voor het vinden van een baan. Tegelijkertijd kort zij de komende jaren op de zogenaamde participatiebudgetten en worden de gemeenten verantwoordelijk voor de re-integratie van werkzoekenden. Als gemeente moeten we meer doen met minder middelen. De PvdA-fractie pleit ervoor en zal erop toezien dat het persoonlijk maatwerk in onze gemeente blijft en liefst verbetert onder deze efficiencyslag. De menselijke maat mag in onze gemeente niet verdwijnen.

De Sociale Werkplaatsen moeten in de toekomst afbouwen naar nog maar 1/3 van het huidig aantal arbeidsplaatsen. Voor de WVS in onze regio komt er een herstructurering om hieraan te kunnen voldoen. Veel huidige WVS’ers zullen naar een nieuwe passende baan geleid moeten worden. Een zware opdracht die veel vraagt van werkgevers, werknemers en politici. Nieuwe wetgeving is noodzakelijk om deze werknemers te beschermen in hun nieuwe omgeving en om werkgevers te beschermen tegen financiële risico’s. Lokale voorzieningen in de vorm van faciliteren en bemiddelen zullen daarbij van dienst zijn.

In het lokale minimabeleid ontstaat weer ruimte door het nieuwe regeerakkoord. De PvdA wil bereiken dat de 120% inkomensgrens weer voor deze doelgroep wordt gehanteerd. Zodanig dat een aanvullende zorgverzekering of een pas voor deelname aan culturele, maatschappelijke en sportvoorzieningen ook voor hen bereikbaar is. Iedereen telt mee, staat daarbij centraal. De PvdA is verheugd voor onze inwoners met de in oprichting zijnde Intergemeentelijke sociale dienst (Moerdijk; Halderberge; Rucphen; Zundert; Etten-Leur) die gevestigd gaat worden in het stadskantoor van Etten-Leur.

Bouwen: Voor de ontwikkeling van nieuwe bedrijfsterreinen zijn regionale prognoses gemaakt. Voor de PvdA blijft de nadruk liggen op herstructurering van huidige terreinen. Zolang als de vraag door de economische ontwikkelingen achterblijft hoeven we geen nieuwe bedrijfsterreinen te ontwikkelen of in eigendom te vergaren. De bestaande locaties voor kantoren, met uitzondering van die op het Stationsplein, zijn vanwege dezelfde economische ontwikkelingen voldoende voor de korte en middellange termijn. Naar het Stationsplein wordt een studie gedaan en in een mogelijke bestemmingsplanverandering zullen wij onze verantwoordelijkheid nemen. Daarbij wordt bij de PvdA gedacht aan studentenwoningen. Etten-Leur ligt centraal met haar spoorverbindingen naar Roosendaal, Breda, Rotterdam en Tilburg. Steden waar het altijd moeilijk is om geschikte woonruimte voor studenten te vinden. We kunnen daar een rol in spelen, wat ook ten goede komt aan onze middenstand.

Financieel komt onze gemeente steeds weer voor nieuwe uitdagingen te staan. En steeds weer blijkt ze in staat om begrotingen sluitend te krijgen en jaarrekeningen met een positief resultaat af te sluiten. De PvdA prijst zich gelukkig hier haar aandeel in te kunnen leveren. Daarvoor moeten vaak moeilijke beslissingen worden genomen die soms niet alle mensen, organisaties en bedrijven zullen begrijpen. We nemen graag de moeite om hen dat zo nodig persoonlijk uit te leggen.

De PvdA fractie: Hans Wierema, May Rijnen–Faber, Arno Mol, Danny Rog.

Link naar de Algemene beschouwingen van
APB, CDA, VVD, Ons Etten-Leur, D66, GroenLinks, Leefbaar Etten-Leur

Hans Wierema

Hans Wierema

Hans Wierema, geboren in Rotterdam (1960), is getrouwd en vader van drie kinderen. Hans heeft aan de HEAO Breda Commerciële Economie gestudeerd en is gespecialiseerd in Industriële Marketing. Na diverse werkgevers, ook in Etten-Leur, is hij voor zichzelf begonnen als Vastgoedbeheerder. In zijn vrijetijd heeft hij vele bestuursfuncties vervuld, waaronder in de sport. In de

Meer over Hans Wierema