6 juni 2016

Ramadan? Hoe werkt dat ook alweer?

Vandaag begint de Ramadan. Wij wensen alle Etten-Leurenaren die het vieren een goede en gezegende tijd. Eid Mubarak!

Saaid, die een aantal jaren PvdA-raadslid was, legde ooit uit wat de Ramadan precies betekent en gaf ook goede tips. Voor geïnteresseerden hebben we zijn stuk nog een keer opgenomen.

Ramadan is de negende maand van het moslimse maanjaar (oftewel Arabisch kalenderjaar). Het is een jaarlijks terugkerende daad van aanbidding. Het doel van het vasten is het verkrijgen van TAKWA: zelfbeheersing, waakzaamheid tegenover het kwaad, vrees voor God en zorgvuldigheid bij het betrachten van plichten. Daarnaast worden de gemeenschapsbanden verstevigd en staan moslims – door het hongergevoel dat men overdag zelf ervaart – stil bij degenen die het minder goed hebben in de wereld en voelen zich geroepen om hulp te bieden. Voor hen dient dan ook geld te worden gegeven (zakat el fitr) op de dag van het dankgebed ter afsluiting van de Ramadan.

De volgende personen zijn vrijgesteld van vasten in de maand Ramadan:
– (Ernstige) zieken;
– Vrouwen tijdens menstruatie, en gedurende 40 dagen na een bevalling;
– kinderen
– Oudere personen die hiertoe fysiek niet in staat zijn;
– Reizigers, indien hun reis langer duurt dan 2 uur;

Tijdens de Ramadan behoren moslims niet te eten, te drinken of bijvoorbeeld te roken van zonsopgang tot zonsondergang. Voor zonsopgang wordt een ‘morgenmaaltijd’ gebruikt. Na zonsondergang wordt het vasten meestal gezamenlijk feestelijk verbroken. Ter afsluiting van de vastenmaand vieren moslims ‘id el fitr’ of suikerfeest, zoals het ook wel wordt genoemd.

Naast de plicht om voor God te bidden is het WERKEN ook tijdens de Ramadan een plicht van elke moslim als heilige vorm van aanbidding. Medewerkers die dan verzuimen naar hun werk te gaan tijdens de Ramadan of minder productief zijn kunnen/mogen hun gedrag niet legitimeren met het feit dat ze aan de Ramadan meedoen.
Sommige bedrijven merken een lichte stijging van het ziekteverzuim onder Islamitische medewerkers tijdens de Ramadan.

Wat kun je eraan doen als werkgever/leidinggevende om het aantal ziekmeldingen te beperken tijdens deze maand:

  • Laat een week voor het begin van de Ramadan weten dat je weet wanneer de Ramadan begint en wat het inhoudt. Feliciteer je Islamitische medewerkers en wens hen een Zalige Ramadan toe (dat doe je eigenlijk ook met kerst en andere religieuze feesten bij de andere medewerkers). Maar bespreek ook je verwachtingen en geef je tolerantiegrenzen aan (kwaliteit van dienstverlening staat boven alles); God (of Allah) zegt in de koran: “Allah houdt van ieder die een werk verricht en het naar behoren verricht “
  • Maak het mogelijk voor degenen die graag wat vrije dagen willen opnemen tijdens de Ramadan (als hun verlofsaldo het toelaat uiteraard)
  • Maak het mogelijk dat mensen eerder beginnen en eerder stoppen met werk (mits praktisch en haalbaar voor bedrijf en opdrachtgever)

  • Ga flexibel met pauzes om (als mensen hun pauze willen uitstellen tot eind van de dag zodat ze – eventueel gezamenlijk – hun eerste maaltijd kunnen nuttigen)
  • Indien gewenst en ook haalbaar, tijd gunnen om het gebed te doen (een moslim heeft maar ongeveer 3 minuten nodig voor zijn gebed)
  • Toon interesse, maar vooral respect, voor de keuze van je medewerkers om te vasten. Dit kan heel veel betekenen voor de medewerker en komt ten goede aan de motivatie. Ramadan is de heiligste gebeurtenis bij moslims.
  • Honoreer zoveel mogelijk een vrije dag voor je medewerkers met het feest van eind van de Ramadan (id el fitr, oftewel Suikerfeest)

 

Saaid Fenzar

Waar ben je naar op zoek?