Door op 29 januari 2017

Op maat

De partijprogramma’s van de meeste politieke partijen zijn gepresenteerd, zo ook van de PvdA.
Onder andere komt de afschaffing van het eigen risico daarin terug. Op zich een goed en sociaal plan, maar kan dit niet effectiever en flexibeler?

Als ik me goed herinner is het eigen risico in het leven geroepen om de verzekeringspremie laag te houden en inzicht te geven in de kosten van medische zorg. Natuurlijk moet iedereen passende zorg krijgen en is het niet de bedoeling dat mensen niet naar een specialist gaan omdat ze dit dan zelf moeten betalen, maar moeten we dan niet juist die groep compenseren?

Ik zou eerder pleiten voor een eigen risico op maat. Iemand die boven modaal verdient zal niet zo snel zorg mijden als iemand die het minimumloon verdient. Door een eigen risico op maat zal je de kosten drukken en de groep waar het eigenlijk om gaat ook ontzien.

Het bedrag van €385,- eigen risico is natuurlijk belachelijk en schiet zijn doel voorbij, maar op zich houdt een eigen risico ook voor iedereen de premies betaalbaar.
Wat de verzekeraars zullen doen als het eigen risico wordt afgeschaft en er vaker uitgekeerd zal moeten worden is een verrassing. Zij zullen worden gecompenseerd, maar zal het genoeg zijn als je dit op basis doet van de huidige situatie?

Mijns inziens zullen we vaker gebruik moeten maken van flexibiliteit in kosten.
In Finland bijvoorbeeld krijgt iemand met een hoger salaris ook een hogere verkeersboete. Gewoon een maatstaf opstellen op basis van je inkomen.
Zo voorkom je dat de goedbetaalde directeur met zijn BMW lekker met 160 over de snelweg raast en lachend zijn boetes betaalt en de fabrieksarbeider met zijn bij elkaar gespaarde FIAT Panda met zweet op het voorhoofd zijn boete afwacht voor een overtreding van 10 km per uur. Het is ontzettend onrechtvaardig dat bij zoiets als verkeersveiligheid het waarschuwingseffect hoger is voor iemand die niet veel verdient dan voor iemand die een hoog salaris heeft.

Dit is iets waar we gebruik van zouden moeten maken en waar we het verschil kunnen maken in de strijd tegen de kloof tussen arm en rijk.